Kereső

2023. január 8., vasárnap

Concept art (művészeti) könyvek

Amióta az eszemet tudom, mindig szenvedélyesen rajongtam a kezdeti ceruzarajzokért, az első (akár elvetett) ötletekért és vonalakért, melyek 3D-be való, mozgolódó, színes-fényes átalakulását csodálattal vegyes tisztelettel figyelem - rettentő érdekes és inspiráló, miből lesz a cserebogár. Amint tudomást szereztem, a szinte az összes kedvenc játékomhoz elképzelhető, 200+ oldalas művészeti albumok létezéséről, megszállottan kezdtem gyűjteni ezeket. Ebben a bejegyzésben saját kollekciómat fogom bemutatni (aki hasonlóra adná a fejét, szívből ajánlom a Dark Horse kiadót). A lista folyamatosan bővül!

The Legend of Zelda

The Legend of Zelda Encyclopedia

Mivel hatalmas Zelda-rajongó vagyok, nem meglepő, hogy két könyvet is birtoklok. A The Legend of Zelda Encyclopedia gyűjteményem talán legátfogóbb darabja - mint a neve is mutatja, az egész Zelda-mindenséget (a legelsőtől [1986], egészen a Tri Force Herosig [2015]) magába foglalja. Kevés, tényleges concept artot tartalmaz, inkább leíró jellegű, sok-sok képpel. A gyönyörű példány 2017-ben jelent meg, testvérkiadványaival, a Hyrule Historiával és az Art & Artifactsszel együtt (természetesen, vannak köztük átfedések). A 327 oldalas, masszív olvasmány 3 nagy fejezetre osztható:

  • a bordó szekció összefogja a Zelda-saga esszenciáját - a játékok helyszíneit, a királyság kultúráját és infrastruktúráját, a legfontosabb, állandó karaktereket és a köztük levő viszonyokat, a visszatérő eszközöket, ellenségeket, a jellegzetes fajokat és népeket, akik és amik összekötik a Zelda-univerzumot
  • a második, sötétkék szakasz a leglenyűgözőbb - kimerítő adatbázis, Zeldáék világában legalább egyszer előforduló, legapróbb helyszínekig, nyereményekig, küldetéstárgyakig, eszközökig, főzetekig, lényekig, ellenségekig, stb., stb.
  • a legutolsó, zöld paragrafus megismerteti velünk, időrendben, a játékok háttértörténetét, a főbb szereplőket és a helyszíneket és betekintést enged néhány kulisszatitokba 
A könyvet Link vendégszereplései, promóciós anyagok és interjú zárja a producerrel, Eiji Aonumával





Erőssége: mindent, a legapróbb részletekig magába foglal
❗a Breath of the Wildot már nem tartalmazza, az saját művészeti könyvvel rendelkezik, amit a következő bekezdésben taglalunk


The Legend of Zelda: Breath of the Wild 
Creating a Champion

A vadiúj irányokat lefektető, fordulópontnak számító epizód önálló, nem kevésbé vaskos kötetet kapott - 424 oldalon át csodálhatjuk, hogyan applikáltak új dizájnt a főszereplőkre; megtudhatjuk, hogyan fektetik le egy teljesen új nép képviselőinek jellegzetességeit és kultúráját vagy miként működnek a Divine Beastek; csokorba gyűjtve találjuk, mindenkinek önálló fejezetet szentelve:
  • az összes karaktert (népet)
  • a fegyvereket
  • az öltözékeket és kiegészítőket
  • a gyűjthető/felhasználható/környezeti elemeket 
  • a technológiákat 
  • a helyszíneket (épületeket)





A könyv gondosan kitekint az időközben megjelent DLC-kre és telis-tele fejlesztői megjegyzésekkel. Az album konklúziója Hyrule velős eredettörténete (beleértve magát, a háborút) és interjúk a készítőkkel.

Kapcsolódó játék: Breath of the Wild
Erőssége: a tervezés kezdetétől, a legelső hangulatteremtő felvetéstől, rengeteg nyers, színes vázlat, változatos témakörök, megannyi variáció és beállítás, fókusz az apró részletekre, háttértörténet


The Art of Cuphead

Cuphead művészeti könyve igazi ínyencség - manapság kevesen nyúlnak a 30-as évek animációs mesefilmjeihez, 264 oldalon keresztül. Mivel egy apró, újonnan alapuló alkotógárda nevéhez fűződik, az album bemutatkozással indul, elkalauzol a főhősök megalkotásához, rámutat az inspirációkra, majd  sorra veszi, szigetenként, a helyszíneket, különös tekintettel az azokhoz köthető karakterekre (ez teszi ki a könyv 90%-át), de nem feledkezik meg az élettel teli hátterekről sem. Mivel korhűen zajlottak az animációs munkálatok is, ennek kulisszatitkairól mindent megtudhatunk, láthatjuk, hogyan épül fel egy storyboard, sorra vehetjük a keyframe-eket, az is kiderül, milyen betűkészletet kreáltak, kifejezetten a játékhoz vagy éppen, hogyan építettek meg bizonyos kellékeket/háttereket/jeleneteket, saját kezűleg, alacsony költségvetéssel. Bár a DLC csak egészen frissen jelent meg (2022), néhány, már akkoriban készen álló tervet is megosztanak velünk.





The Art of Cuphead (Dark Horse, 2020)
Kapcsolódó játék: Cuphead
Erőssége: különleges korstílus; sosem látott mennyiségű ceruzavázlat és variáció; karakterfókusz; animációs folyamat 


The Art of Fallout 4

Kétség kívül a legfantasztikusabb, legdiverzebb, legminőségibb művészeti album, amit valaha kézbe fogtam, a gyűjteményem legszebb, leggazdagabb darabja. A 367 oldalas monstrum, a Creating a Championshoz hasonlóan, a fejlesztés "gyermekcipőjéből" indul, egészen onnantól, hogy frissítették fel az ikonikus sorozat állandó alappilléreit (Power Armour, Pip-Boy, overál, főhős), fektették le a történet kulcsmomentumait és alapozták meg a világ hangulatát - folyamatosan összehasonlítva a korábbi epizódokkal, valamint a nagy háború előtti és utáni állapotokkal. Minden fejezet kiadós gondolatokkal kezdődik, ceruzavázlatokkal, jobban és kevésbé jobban kidolgozott, fekete-fehér és színes nyersvázlatokkal, néhol 3D-modellekkel illusztrálva, a következő aspektusokban:
  • helyszínek (épületek) 
  • karakterek (2D/3D)
  • lények és robotok (3D)
  • fegyverek (3D)
  • járművek 
  • díszletelemek
  • játék-beli grafikák (plakátok, reklámok, hirdetések, információs táblák, festmények, képregények)







The Art of Fallout 4 (Dark Horse, 2015)
Kapcsolódó játék: Fallout 4
Erőssége: olyan lépéseket is megmutat, melyek más albumokra nem jellemzőek, pl. színtanulmányok, réteges 3D-modellek, elképesztő mennyiségű variáció és tematika, elnagyolt ceruzaskiccektől, színes vázlatokon át, egészen a 3D-modellekig 


The Art of Wolfenstein II
The New Colossus

The Art of Wolfenstein II - The New Colossust szerkezetében leginkább a Fallout 4 művészeti albumához tudnám hasonlítani, bár, rendhagyó módon, in medias res csap bele, az elkövetkező 183 oldalon. Sosem ereszti bőlére a mondandót, csak 1-1 soros képaláírásokkal emlékezik meg arról, mi is látható a képen, illetve mindig visszacsatol az előző epizódra és beavat, mik változtak ahhoz képest. Bemutatja az összes fontos helyszín minden kicsit sarkát, szögét (néha játék-beli, végleges képekhez hasonlítva), esetleg fontos, kapcsolódó tárgyakat/járműveket és key artot (ez teszi ki a könyv 60%-át). Nem csak végigszáguld a fő- és mellék-, kisebb-nagyobb karakterek felsorolásán, hanem beavat családi hátterükbe, egymáshoz való viszonyukba, valamint még személyesebb koordinátákat is megtudhatunk róluk (magasság, kor, stb.).  A fegyvereket a koncepciós rajztól egészen a renderi végigvezeti. Érdekesség a német bázis kifejezetten erre a célra, gondosan kidolgozott "kisarculata". 
  • helyszínek
  • fegyverek (3D)
  • karakterek (3D)
  • járművek
  • játék-beli grafikák (plakátok, táblák, festmények)
  • promóciós anyagok





Kapcsolódó játék: Wolfenstein II: The New Colossus
Erőssége: jelentős fókusz a helyszíneken; változatos témakörök; 3D-modellek; "vékonysága" ellenére tartalomban gazdag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése