Kereső

2016. október 1., szombat

DIY - Laser Tool (Tiny & Big - Grandpa's Leftovers) (replika)


A Tiny & Big - Grandpa's Leftoversben a főhős összes - vagány - kütyüje nagyon egyszerű, házi eszkábálású (pl.: rakéta konzervdobozból). Ez arra inspirált, hogy megpróbáljam, szintén hétköznapi anyagokból, reprodukálni Tiny fő fegyverét, a lézervágót. A temérdek referenciaanyag összegyűjtése után maga, az alkotás, körülbelül egy hétbe telt.



A hozzávalók

  • karton
  • hungarocell
  • szürke, fekete, sötétkék, citromsárga, sötétzöld és barna festék
  • barna textil (tüll)
  • műanyag gyógyszeresdoboz
  • semleges/világos színű (gumi)szalagok
  • erős, vastag cellux
  • pillanatragasztó
  • gombostű/kalaptű
  • olló

A referenciaképek




Forrás: IndieDB.com


Az alap

Hosszas keresgélés után, csak a fenti, korai tervrajzot találtam, német felirattal (szerencsére, Google Translator a barátom), ami tökéletesen megfelelt, hiszen egyébként gondos részletességgel mutatja be minden oldaláról a lézervágót. Erről még igazán nagy kihívás volt rekonstruálnom a vetületet.

1. ábra

M
iután kivágtuk és megalkottuk az alapot kartonból, zárjuk hengerré és fessük sötétszürkére (a szürke kör jobb oldalán található sáv a teteje). Kimetszünk, szintén kartonból, egy 3 x 41 cm-es (sötétszürke) és egy 4 x 26 cm-es (világosszürke) csíkot, melyek a fegyver két végén körbefutó szegély - a szélesebbiket a végére, a keskenyebbiket az elejére ragasztjuk úgy, hogy kissé túllógjon. Közvetlenül utóbbi alá pingálunk egy 2,5 cm széles, kék díszítősávot. Az egyelőre üresen ásító hengert elöl 12 cm átmérőjű, kék kartonkörrel zárjuk.

Az alappal szinte megegyező, hengerré hajtott elemet (szabályos, fekete téglalap) készítünk elő, melyet a vázba fogunk betolni (41 x 15 cm). 9 cm átmérőjű, sötétszürke körrel zárjuk le hátulról, amire keresztben felkenünk két kék csíkot (2. ábra) - erre is lógjon rá kissé a keret.


2. ábra: a fegyver kissé felülről,
hátulnézetben


A tüskék

Az alap részét képezik az elülső, lézerkilövő tüskék, szám szerint négy darab (3. ábra). Ezek mindegyike két egymásnak fordított (tehát összesen nyolc darab), nyíl alakú (4,5 x 11,5 cm), szürke kartonlap, melyet két sárga, illetve csúcsán egy kék csík díszít. Az elkészült darabokat az elejére, a szürke szegély belsejéhez ragasztjuk (ezért kellett, hogy túllógjon), középen pedig egy pontba mutatva, hajoljanak össze (a felső sárga csíknál behajtva).

3. ábra




A távcső

A mellékelt alaprajzot követve (4. ábra), összehajtogatjuk a téglalapot és a fentiekhez hasonlóan, őt is ellátjuk kerettel. A "képernyőre", egymás alá, két nagyobb, világosszürke, melléjük, egymás alá, két kisebb, világoskék pöttyöt pöttyintünk. A távcsövet az alap tetején, bal oldalon, kissé rézsút döntve rögzítjük, szalagokkal sűrűn körbetekerve. A hátoldalára is ragasztunk két apró szalagdarabot, "celluxot" szimulálva.

4. ábra



A fogókarok

Összesen 5 darab fog készülni - ezek segítségével fogjuk tudni kézbe venni és megtartani. Kezdjük az egyszerűbbel: a 10,5 cm hosszú hungarocell rudat bevonjuk barna tüllel (a ragasztó nem játszott ezeken az anyagokon, így gombostűkkel tűzködtem hozzá). Egyik végére 6,5 cm átmérőjű, drapp kartonkört rögzítünk, majd a másik végénél fogva, gombostűk tömkelegével rögzítjük, a váz baloldalára (köszönöm Édesanyámnak a szuper ötletet!). Néhány szalagot lazán körbecsavarunk rajta, díszítőelemként.

A másik U-alakú lesz (egy elfordított keresztrúddal) és négy elemből fog állni: 8; 6,5 (ő, a legkisebb fog keresztbe fordulni); 15 és 18 cm hosszú hungarocell rudakból (mindet bevonjuk tüllel) - ez az összeillesztés sorrendje is, az 5. ábra alapján. A "könyökökhöz" mindkét oldalról, az előzővel megegyező módon, 6,5 cm átmérőjű, szürke kartonköröket illesztünk, gombostűkkel (összesen négyet). Az utolsó, leghosszabb tetejét plusz egy, ugyanakkora koronggal zárjuk le, illetve díszítésként, ezt is körbetekerjük néhány szalaggal. Az így létrejött szerkezetet, a tető nélküli rúdnál fogva, az eszköz hasán, pontosan középen rögzítjük, gombostűk garmadával - ez nagyon biztosan támasztja alá az egészet.


5. ábra





Az elem

gyógyszeresdobozt sötétzöldre festjük, alul és fölül, sárga szegéllyel. Közepére jön a villámminta, barna, kör alakú háttérben. A kupakot feketére pingáljuk és ennél fogva (tehát, fejjel lefelé) rögzítjük a "gazdatesthez", a jelölt, világosszürke körön, rézsút döntve, az önálló fogókarral átellenben.

Forrás:Tiny & Big Wikia

 




Egyéb díszítések 

Közvetlenül az elem mellett található egy apró "fogó" (lásd: 1. W.I.P. fotó, A távcső). Ezt egy 11 cm hosszú, 2 cm széles kartoncsík megfelelő (ötrét) hajtásával készíthetjük el. A ragasztópontokat a testtel megegyező színűre, a többi részt kékre festjük (belül/alul is).

Az elem köré, az egyes számú ábra alapján rajzolunk mintát.

Az eszköz hasán apró, kék "kapcsolót" rögzítünk (lásd: A fogókarok). Ezt két darab, 4 cm hosszú, 2 cm széles kartoncsík összeragasztásával és háromba hajtásával érhetjük el.

A tartórúd fölé, a jobb oldalra, két fekete pöttyöt, mellé egy függőleges, fekete sávot kanyarítunk.

Az utolsó apróság, a kis kapcsoló fölé, jobb oldalra odapöttyintett, két fekete pötty.


És a végeredmény :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése